Pred Vianocami trávime v srdci domova, teda v kuchyni, ešte viac času ako inokedy. Vypekáme, vyvárame a chvíľami aj odpočívame. My vám do nej prinášame darček, ktorý predvedie Zuzana Vačková vo svojej Oresi kuchyni. A tiež poradíme, ako rýchlo a pekne kuchyňu slávnostne vyzdobiť.

 „Je fascinujúce, ako sa vianočná nálada dokáže vekom meniť. Ako deti sme sa Vianoc nevedeli dočkať, v dospelosti sa niektoré roky tvárime, že by sme sa bez nich aj zaobišli. Ale keď sa nakoniec v kuchyni alebo v obývačke zíde rodina, sú to čarovné momenty, ktoré by sme nevymenili za nič na svete,“ podelil sa o svoj názor na Vianoce Ladislav Jelen, konateľ Oresi Slovakia.

Je presvedčený, že darčeky k Vianociam patria, hoci vôbec nemusia byť drahé. „Pre obdarovaného by však mali mať hodnotu. Preto veríme, že náš darček – recept na vianočný čokoládový strom – urobí radosť gazdinkám, deťom či v kuchyni menej zdatnému mužovi, pretože je naozaj jednoduchý. V každom prípade želáme veľa spoločných sladkých chvíľ pri jeho pečení aj jedení,“ zaželal L. Jelen.

Vianočné premeny

Na vykúzlenie čarovnej atmosféry v kuchyni netreba veľa – stačí obrus, servítky, pár sviatočných tanierov, podnosov a, samozrejme, svetielka.

Svetielka môžete mať v kuchyni kdekoľvek, na linke, vo váze, na poličkách – fantázii sa medze nekladú, aj keď aj v tomto prípade platí, že menej je viac. Studené svetlo vianočných svetielok je príjemné skombinovať s mäkkým, teplým svetlom voskových sviečok.

Podľa nás v Oresi vianočné obrusy nepatria len na jedálenský stôl. Skúste dať menší aj na pracovnú dosku alebo na pultík ostrovčeka a hneď zbadáte tú veľkú zmenu. Kuchyňa sa z pracovného miesta premení na zónu oddychu.

Už len rozložiť tanieriky a podnosy s dobrotami, ovocím, dosku s čerstvo upečeným vianočným stromčekom a vianočná nálada vás neopustí.

Oresi recept na vianočný strom

Presuňte sa teda s nami do Oresi kuchyne Zuzany Vačkovej, pretože náš chutný vianočný recept bude u seba doma skúšať práve táto obľúbená herečka a vychýrená kuchárka.

Na čokoládový vianočný stromček budete potrebovať:

  • dva kusy lístkového cesta
  • čokoládový krém
  • vajíčko
  • lupienky mandlí
  • vanilkový cukor.

Postup:

-jedno lístkové cesto (môže byť aj polotovar), dáme aj s papierom na plech. Potrieme ho výdatnou vrstvou čokoládového krému (sú Vianoce, doprajme si!) a prikryjeme druhým lístkovým cestom.

-teraz nasleduje kreatívna fáza: nožom jemne a trpezlivo v ceste narežeme obrysy stromčeka tak, aby mal kmeň a zhora dole šikmo naznačené vetvičky. Z okrajov cesta formičkami vykrojíme hviezdičky, ktoré budú slúžiť ako ozdoby. Narezané vetvičky jednu po druhej opatrne zatočíme, aby okolo kmeňa stromčeka vznikli pekné vrtuľky.

-celý stromček potrieme vyšľahaným vajíčkom a nakoniec ho posypeme nasekanými mandľovými lupienkami, zmiešanými s vanilkovým cukrom.

-pečieme 30 minút v rúre vyhriatej na 180 stupňov a potom zjeme podľa možnosti s vášňou a chuťou v krásnej vianočne vyzdobenej kuchyni.

Sladké, pokojné a ak sa dá, tak aj veselé Vianoce, priatelia!

 

Blank Canvas: Farba roka 2023 povzbudzuje ku kreativite
Pánska jazda v kuchyni? Áno, ide to!
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.