S parnou rúrou je to ako s pokladom. Kto raz odhalí jej možnosti, už nikdy sa jej nebude chcieť vzdať! V kuchyni nahrádza mnoho iných spotrebičov, šetrí čas a peniaze a majstra šéfkuchára urobí aj z úplného začiatočníka.
V kuchyni sme doma a keďže ste sa nás na parnú rúru pýtali často, vybrali sme moderný typ z kuchyne pre život. „Pomenovanie parná rúra je trochu nešťastné, pretože v ľuďoch evokuje náhradu parného hrnca, čo parná rúra určite nie je. Naopak, ide o multifunkčný spotrebič, ktorého schopnosti a možnosti nahradia v kuchyni mnoho spotrebičov, a pritom netreba byť extra skúseným kuchárom,“ zasväcuje nás do tajov parnej rúry odborník na spotrebiče Michal Blaha.
Ako teda funguje parná rúra?
Prvou veľkou výhodou parnej rúry oproti rúre klasickej je, že jedlá sa v nej pripravujú pomocou suchej pary. „Para v rúre sa zohrieva maximálne na sto stupňov Celzia, čo znamená, že sa počas prípravy neznehodnocujú nutričné hodnoty potravín, takže ide o zdravý spôsob úpravy jedál. Para je navyše vďaka funkcii MultiFlow 360° rovnomerne rozložená, preto je všetko krásne prepečené zo všetkých strán,“ pokračuje Michal.
Prepečené? V parnej rúre?! „Áno, pretože parná rúra nie je len na parenie, ale skutočne aj na pečenie – suchým horúcim vzduchom. Dajú sa v nej upiecť všetky druhy mäsa, koláče, chlebík, rožky, dokonca sa v nej dá vyrobiť jogurt či sušiť ovocie, hríby, mäso, zelenina alebo bylinky.“
Čo všetko dokáže pripraviť parná rúra?
Pekáreň na chlieb, jogurtovač, sušička ovocia – to sú zatiaľ tri šikovné spotrebiče, ktoré v kuchyni pomáhajú, ale zaberajú miesto. „Parná rúra ich dokáže plnohodnotne nahradiť. Rovnako ako mikrovlnnú rúru, pretože sa v nej dá jedlo jednoducho a zdravo aj zohrievať. A má aj program na prípravu jedla metódou sous-vide a automatický program na prípravu ryže,“ odhaľuje Michal ďalšie možnosti elektrospotrebiča zvaného parná rúra. Takže sme ušetrili hrniec na ryžu aj mašinu na sous-vide.
Navyše je to aj digitálna kuchárska kniha. Ovláda takmer 100 programov na prípravu jedla a dokáže si zapamätať aj ďalšie. „Všetky parametre, ako sú čas, teplota a výhrevné telesá, sa nastavia automaticky, stačí, ak vyberiete typ jedla a jeho hmotnosť. Stlačíte štart a rúra sa postará o zvyšok. Iba zvukovým signálom oznámi, že jedlo je hotové.“
Oplatí sa kúpiť si parnú rúru?
Parná rúra spraví majstra šéfkuchára aj z menej skúseného muža v kuchyni alebo zo začínajúcej gazdinky. „Ovládanie rúry je veľmi intuitívne a máte istotu perfektného výsledku. Rúra je napríklad vybavená termo sondou, ktorú zapichnete do mäsa a spotrebič sa postará o ustráženie správnej teploty tak, aby bolo zvonka krásne upečené a zvnútra šťavnaté. Ak si príprava jedla vyžaduje niekoľko rôznych fáz s rôznou teplotou, všetky sa dajú vopred naraz nastaviť. Minimalizuje sa tak nutnosť sledovať čas a teplotu v rúre a zbytočne ju otvárať.“
Teplota je na rozdiel od iného typu rúry nastavená naozaj presne, má digitálny termostat s odchýlkou maximálne 0,5 °C. To zaručuje perfektný výsledok varenia. A o to nám presne ide.
Výpočet výhod parnej rúry sa ešte zďaleka nekončí, už čoskoro POKRAČUJEME!
Zanechajte komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!