S parnou rúrou je to ako s pokladom. Kto raz odhalí jej možnosti, už nikdy sa jej nebude chcieť vzdať! V kuchyni nahrádza mnoho iných spotrebičov, šetrí čas a peniaze a majstra šéfkuchára urobí aj z úplného začiatočníka.
V kuchyni sme doma a keďže ste sa nás na parnú rúru pýtali často, vybrali sme moderný typ z kuchyne pre život. „Pomenovanie parná rúra je trochu nešťastné, pretože v ľuďoch evokuje náhradu parného hrnca, čo parná rúra určite nie je. Naopak, ide o multifunkčný spotrebič, ktorého schopnosti a možnosti nahradia v kuchyni mnoho spotrebičov, a pritom netreba byť extra skúseným kuchárom,“ zasväcuje nás do tajov parnej rúry odborník na spotrebiče Michal Blaha.

Michal Blaha pri krste novej kolekcie Simplicity s krstnou mamou Lenkou Mančíkovou a produktovým manažérom Janom Oplátkom.
Ako teda funguje parná rúra?
Prvou veľkou výhodou parnej rúry oproti rúre klasickej je, že jedlá sa v nej pripravujú pomocou suchej pary. „Para v rúre sa zohrieva maximálne na sto stupňov Celzia, čo znamená, že sa počas prípravy neznehodnocujú nutričné hodnoty potravín, takže ide o zdravý spôsob úpravy jedál. Para je navyše vďaka funkcii MultiFlow 360° rovnomerne rozložená, preto je všetko krásne prepečené zo všetkých strán,“ pokračuje Michal.
Prepečené? V parnej rúre?! „Áno, pretože parná rúra nie je len na parenie, ale skutočne aj na pečenie – suchým horúcim vzduchom. Dajú sa v nej upiecť všetky druhy mäsa, koláče, chlebík, rožky, dokonca sa v nej dá vyrobiť jogurt či sušiť ovocie, hríby, mäso, zelenina alebo bylinky.“
Čo všetko dokáže pripraviť parná rúra?
Pekáreň na chlieb, jogurtovač, sušička ovocia – to sú zatiaľ tri šikovné spotrebiče, ktoré v kuchyni pomáhajú, ale zaberajú miesto. „Parná rúra ich dokáže plnohodnotne nahradiť. Rovnako ako mikrovlnnú rúru, pretože sa v nej dá jedlo jednoducho a zdravo aj zohrievať. A má aj program na prípravu jedla metódou sous-vide a automatický program na prípravu ryže,“ odhaľuje Michal ďalšie možnosti elektrospotrebiča zvaného parná rúra. Takže sme ušetrili hrniec na ryžu aj mašinu na sous-vide.
Navyše je to aj digitálna kuchárska kniha. Ovláda takmer 100 programov na prípravu jedla a dokáže si zapamätať aj ďalšie. „Všetky parametre, ako sú čas, teplota a výhrevné telesá, sa nastavia automaticky, stačí, ak vyberiete typ jedla a jeho hmotnosť. Stlačíte štart a rúra sa postará o zvyšok. Iba zvukovým signálom oznámi, že jedlo je hotové.“
Oplatí sa kúpiť si parnú rúru?
Parná rúra spraví majstra šéfkuchára aj z menej skúseného muža v kuchyni alebo zo začínajúcej gazdinky. „Ovládanie rúry je veľmi intuitívne a máte istotu perfektného výsledku. Rúra je napríklad vybavená termo sondou, ktorú zapichnete do mäsa a spotrebič sa postará o ustráženie správnej teploty tak, aby bolo zvonka krásne upečené a zvnútra šťavnaté. Ak si príprava jedla vyžaduje niekoľko rôznych fáz s rôznou teplotou, všetky sa dajú vopred naraz nastaviť. Minimalizuje sa tak nutnosť sledovať čas a teplotu v rúre a zbytočne ju otvárať.“
Teplota je na rozdiel od iného typu rúry nastavená naozaj presne, má digitálny termostat s odchýlkou maximálne 0,5 °C. To zaručuje perfektný výsledok varenia. A o to nám presne ide.
Výpočet výhod parnej rúry sa ešte zďaleka nekončí, už čoskoro POKRAČUJEME!
Zanechajte komentár
Chcete sa pripojiť k diskusii?Neváhajte prispieť!