Inšpiráciou na napísanie tohto blogu mi bol sám život. Ako, kedy a kde? Jednoducho, nedávno a u nás doma! Prišla moja mama a neprišla na návštevu! Cieľom príchodu bolo niekoľkodňové prebývanie s nami, aby nám pomohla a venovala sa Mele, zatiaľ čo my dospeláci budeme sťahovať a pracovať (už sa to všetko blíži). Musím povedať, že to bolo prvýkrát, čo mama prišla a zostala i na noc (a nie jednu, tak zrejme to nebolo také zlé :D).

Prvý deň bol plný otázok, na ktoré som sa snažila pokojne odpovedať (priznávam, nie vždy sa mi to podarilo).  Kde máš korenie? Kde je drevená vareška? Ako sa zapína sporák? Prečo nemáš nožíky na linke? Nuž, milí moji, poznáte tieto či podobné situácie? Ani som si neuvedomila, aké je to náročné prísť do prostredia kuchyne druhého človeka (dokonca i vlastnej dcéry, deti to majú doma u rodičov podstatne jednoduchšie, keďže tam vyrastali). Hneď po pár hodinách som zistila, že sme sa mamou síce z jedného cesta, ale predsa len uprednostňujeme inú “prípravu” :D. A Vy to máte ako?

Minimalista či bohém so všetkým na kuchynskej linke?

Ak patríte ku skupine minimalistov – milujete systém, poriadok a jednoduchosť. Vo Vašom prípade by mala mať kuchynská linka dostatočné množstvo úložného miesta, veľmi dobre premyslený odkladací priestor, ale aj tzv. “varnú” či “pracovnú” zónu. Pri plánovaní je veľmi dôležité myslieť i na to, či ste ľavák/ľaváčka alebo pravák/praváčka. Vhodné je, ak svoje potraviny, koreniny či akékoľvek prísady na varenie uskladňujete v sklenených priehľadných nádobách, jednak je to i ekologická alternatíva, ale hlavne po otvorení ktorejkoľvek skrinky viete bezprostredne reagovať a “vytiahnuť” to, čo práve potrebujete. A ako byť ešte o jeden krok vpred? Veľkým uľahčením pri práci pre minimalistov je i vhodný výber materiálov v samotnej kuchyni. Odporúčajú sa ľahko udržateľné kuchynské dvierka (napr. bez úchytov), povrch skôr s vysokým leskom (jednoduchšie čistenie), pracovná doska s antibakteriálnym povrchom a bez spojov (kompozitná s tzv. umelého kameňa, viac o prac. doskách sa dočítate aj u nás v predchádzajúcich blogoch https://kuchyneprezivot.sk/ako-si-vybrat-pracovnu-dosku-do-kuchyne-cast-prva/ ).

Ak patríte ku skupine bohém so všetkým na kuchynskej linke – milujete hravosť, farby a spontánnosť. V takomto prípade by bolo ideálne, aby mala vaša kuchynská linka čo najväčšiu pracovnú dosku a horné kuchynské skrinky boli vhodne kombinované s poličkami, tie Vám bezprostredne ponúknu svoj priestor pre “oči” i “veľa drobnôstok viac či menej praktických”. Samotná kuchynská linka sa bude pohybovať viac v rovine “reliéfnych, frézovaných kuchynských dvierok”, prevládať budú skôr ozdobné a bohatšie úchytky na dvierkach a rovnako tak i doplnky v podobe kuchynských batérií, odsávača pár či doplnky uložené a dlhodobo prebývajúce na kuchynskej pracovnej doske.

Sedia na Vás tieto charakteristiky? V instagramovom kvíze ste odpovedali, že 75 percent z Vás je minimalistami a len 25 percent patrí k skupine bohémov. Čo je však vskutku dôležité? Uvedomiť si to skôr, ako budeme plánovať a kupovať svoju novú kuchyňu. Nepodľahnime aktuálnemu emocionálnemu a estetickému ošiaľu, radšej si pokojne premyslime, ako v skutočnosti fungujeme a čo je pre nás to “orechové”. Ja som si to dôsledne premyslela a verím, že tá moja nová kuchyňa, o ktorú sa s Vami už v krátkom čase podelím, mňa a našu rodinu naozaj vystihuje. Smiem málinko naznačiť, že ja som kdesi v strede, mám veľmi rada poriadok no zároveň vyhľadávam hru a estetiku… Tak sami posúdite, či sa nám to s Paľkom Krčmárikom (senior predajcom v štúdiu Oresi v Žiline) podarilo a zvládli sme neľahké výzvy ženských predstáv.

Všetkým ešte pekný deň

Vaša Vera

(žena, manželka a matka :))

 

PS – a ak by ste sa predsa nevedeli rozhodnúť, kam viac patríte… môžete sa zastaviť v ktoromkoľvek štúdiu Oresi, tím profesionálnych a skúsených odborníkov Vám tam vždy ochotne poradí :).

 

 

 

 

 

 

Adventné pečenie: Usmiaty koláč od Aďky!
ZDENĚK ŠTĚTINA: „Gorenje má okrem produktov aj čosi viac, má dušu!“
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *