Naše stretnutie nebolo úplne plánované, no hneď ako som ju videla v akcii, túžila som o nej vedieť viac. Veselá, energická a takmer stále usmiata, Zuzana Frešo! Žena, manželka, matka ale aj foodblogerka, autorka konceptu BeFresh, mobilnej školy varenia či cateringu na mieru v zdravom prevedení. Porozprávali sme sa o tom, ako sa zrodila myšlienka jej foodblogu a online podnikania, ale aj o tom, ako sa dá kombinovať náročná práca s rodinou.

Kedy si pocítila, že Tvoj život sa bude bezprostredne dotýkať zdravého jedla a zdravého životného štýlu?

Bolo to v čase, keď som otehotnela. Spolu s mojím kamarátom a spolužiakom sme mávali taký sobotný rituál, „raňajky v mekáči“. On ma bral autom do školy, do Trnavy, a ja som ho vždy pozvala na raňajky. Keď som už vedela, že som tehotná, čosi sa zmenilo. Povedala som si: „ja takto už jesť nemôžem“! Prirodzene som začala pociťovať veľkú zodpovednosť za dieťa. Uvedomila som si, že môžem ovplyvniť to, ako sa moje dieťa bude mať v budúcnosti. To boli také prvé silné momenty. Tie dva pásiky na tehotenskom teste boli mojím najväčším a nenahraditeľným impulzom na zmenu.

Aké boli Tvoje prvé kroky k lepšiemu a zdravšiemu stravovaniu?

Veľmi jednoduché a intuitívne. Začala som do svojho jedálnička zavádzať oveľa viac zeleniny a ovocia. Ja si ani nepamätám, či a koľko zeleniny som jedla predtým, ale pocitovo môžem povedať, že isto oveľa menej ako dnes (smiech). Určite som si kedysi neobjednala na obed šalát. Ja som bola stále hladná a mojím obľúbeným jedlom boli hranolky s mäsom a nivovou omáčkou! Neskôr som zaviedla do svojho jedálnička aj viac kyslomliečnych produktov (jogurty, acidofilné mlieka, kefíry). Tento stav trval celkom dlho. Myslím, že až do času, v ktorom som začala s prikrmovaním mojej dcéry. V tomto období som sa posúvala ďalej. Veľa som čítala, študovala a hľadala vhodné a zdravé alternatívy jedla.

Predstavujem si za tým bio potraviny, domáce produkty, zdravé recepty – takto nejako to bolo?

V podstate áno. Hľadala som zdravé a kvalitné potraviny, nakupovala som farmárske produkty a pokúšala sa o prvé recepty. Pred 10 rokmi to bolo celkom ťažké. Pamätám si, že som kúpila 1 kilo bio mrkvy a myslela som si, že tá moja dcéra si na nej pochutí. Rýchlo som zistila som, že ju vôbec nechce jesť! Postupnými malými krokmi som sa posúvala. Bola som doma na materskej – mala som dostatok času a priestor.

Prečo si sa zamilovala práve do konceptu „raw jedla“ (čerstvé, tepelne neupravené jedlá“)?

V období štúdia a hľadania zdrojov k zdravšiemu jedlu som objavila koncept „raw“ a veľmi sa mi zapáčil. Jednoducho som to chcela vyskúšať, tak prišli prvé experimenty a prípravy dezertov. Pamätám si, že to bolo v čase, keď vznikali prvé bio obchody, nemali však veľa produktov. Nedokázala som zohnať Chia semienka, ktoré sú dnes už všade. Veľa produktov som si objednávala zo zahraničia, napríklad z Holandska. Bolo to časovo a ekonomicky veľmi náročné obdobie, minula som veľa peňazí na produkty, ktoré som ani nepoznala, ale túžba vedieť a ochutnať bola silnejšia. Skúšaním, prípravou a neustálym objavovaním som zostala „raw“ verná.

Počas tej cesty skúšania a objavovania postupne vznikal aj tvoj blog, mám pravdu?

Hej. Všetky recepty, ktoré som robila som si najskôr odkladala do takého bloku. Ale uvedomila som si, že to nie je úplne bezpečné, lebo ich môžem poškodiť, stratiť atď. Tak som našla nový priestor na to moje „odkladanie receptov“ – WEB! Že, veď na webe to nestratím. Tak vznikol môj prvý blog s receptami a ich autormi, poznámkami a nápadmi. Zrazu prišli sledovatelia, len tak – sami od seba. Veľmi som sa tomu tešila. Asi som mala aj trochu šťastie, že konceptu „raw“ sa v našich šírkach nikto v tom čase nevenoval.

Viem, že ten prvý blog neskôr prešiel takou malou premenou. Prečo?

Tým, že prišli prví sledovatelia a ohlas, cítila som, že ma to veľmi baví a posúva ďalej. Potrebovala som dať celému môjmu blogu akúsi „formu“. Tak vznikol koncept „BeFresh“, konzistentný a ucelený priestor, ktorý sa venoval už len raw receptom a raw jedlu. Môžem povedať, že išlo o ojedinelý koncept a asi aj to spôsobilo, že som zrazu sedela v Talk show Petra Marcina, či v Teleráne. Tie prvé mediálne kroky mi veľmi pomohli a nakopli ma ďalej. V súčasnej situácii postupne pridávam aj recepty na jednoduché varenie pre tých, ktorí už stratili inšpiráciu na každodenné varenie. Na blogu nájdete recepty na vývary, zeleninové polievky, hlavné jedlá ale aj zmrzliny.

Foto: Petra Rajnicová

Aké boli Tvoje prvé skúsenosti s podnikaním v oblasti zdravej stravy?

Veľmi rýchlo som pochopila, že si musím nájsť priestory. Naša kuchyňa už nezvládala návaly raw dezertov a keď som zrazu servírovala mojim deťom pizzu z donášky, uvedomila som si, že takto to ďalej nejde. Postupnými krokmi som začala organizovať prevádzku a deliť čas medzi rodinu a prácu. Musím povedať, že príprava raw koláčov je fyzicky veľmi náročná – človek musí byť silný a zdravý. Keďže všetky suroviny sa spracúvajú ručne. Podnikanie v tejto oblasti ma tiež naučilo reagovať na trh, zostať vernou svojim zásadám a neurobiť čosi, čo naozaj necítim. Napríklad, odmietla som svoje koláč mraziť či neekologicky ich baliť do jednorázových obalov – najlepšie sú, keď sú čerstvé. A napriek strate väčších klientov som takto spokojná.

Nakoniec si sa rozhodla, že k raw koláčom pridáš aj čosi viac. Ponúkaš mobilnú školu varenia, catering na mieru, Zelené eventy. Ako si sa ku tomu dostala?

Postupne. Zistila som, že by som chcela vedieť viac o príprave raw jedál nielen dezertov. Tak som začala študovať. Vybrala som sa s mojím mužom do Miami, on tam realizoval svoju prácu a ja som si zaplatila 2 víkendové kurzy u jedného z najlepších šéfkuchárov Matthewa Kenneyho. Neskôr to boli online kurzy a štúdium v Barcelone, tiež pod taktovkou Matthew Kenney Culinary Institute. Tak postupne vznikli moje ďalšie aktivity, z ktorý ten posledný je „Zelený event“.

Foto: Petra Rajnicová

Čo je to „Zelený event“?

Sú to eventy šetrné k prírode. Mám jednu kamarátku, ktorá robí vo FoodCycler (mašinka-čo urobí zo všetkého substrát). Spojili sme sily a vytvorili komplexný produkt, ktorý zastreší catering a aj jeho upratanie tak, aby sme pri tom boli šetrní k našej prírode. Verím, že po skončení karantény sa eventy opäť rozbehnú.

Ako sa dnes pozeráš na svoju 10 ročnú pracovnú cestu?

Pamätám si, že som si tak raz sadla, možno 15 rokov dozadu, a pýtala sa samej seba: “Zuza, čo Ty vlastne chceš robiť?” – viem, že som túžila robiť teambuildingy, workshopy. Dokonca som sa aj zamestnala a robila som v tejto oblasti. Prešlo zhruba 15 rokov a skrz všetky moje životné udalosti som sa vlastne znovu dostala ku tomu, že organizujem mobilné školy varenia, Zelené eventy a robím to, čo som vždy chcela. Jednoducho, asi som to vždy mala robiť!

Foto: Petra Rajnicová

Viem, že máš dve dcéry a muža. Ako vyzerá Váš domáci jedálniček? Ste “raw rodina” alebo nie?

Smiech. Môj muž aj deti milujú mäso. Nájdu sa u nás aj údené produkty. Ja ich teda nekupujem, ale kúpila som si šunkovač. Ešte som sa neodhodlala robiť šunku. Ja nie som zástanca striktného raw. Myslím si, že v našom prostredí a zemepisných šírkach to ani nie je úplne bezpečné. Neviem, či naše telo dokáže zvládnuť zimu na raw strave. A tiež si neviem predstaviť zimu bez teplej polievky a kvalitného chleba. Bez teplej polievky nie je pre mňa život! Naša domácnosť je bohatá na chute, snažím sa, aby bola pestrá a nie striktná, skôr intuitívne zdravá a bohatá na vitamíny.

Máš nejaký nesplnený sen?

Chcela by som byť speváčka (smiech). Ale musím povedať, že už 6 rokov navštevujem divadelný krúžok organizovaný divadlom Meteorit a veľmi ma to baví. Dokonca tam vznikla aj moja talkshow, Talkshow Zuzany Frešo. A som vďačná a šťastná, že môžem povedať, že ten môj sen sa mi postupne plní, lebo robím to, čo ma naozaj baví a moja rodina ma podporuje.

A prezradíš nám, kto je pre Teba inšpiratívnym človekom v oblasti zdravej stravy u nás doma?

Určite je to blog „Terapia jedlom“, Silvia Horecká je pre pre mňa múdry a inšpiratívny človek. Odporúčam všetkým, ktorí chcú začať meniť životný štýl na ten zdravší, energicky a vitamínovo bohatší.

 

 

O krok vpred!
Ako na baktérie v kuchyni!
2 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *