vianocne recepty

Milujeme predvianočné prípravy, pretože ich trávime najmä v kuchyni, i keď všetko umyté je už opäť celé od múky, najmä ak pomáhajú deti 🙂 Atmosféra, vôňa a nálada je však vždy vďaka chvíľam v kuchyni krásne čarovná. Ak ešte nemáte všetko napečené a pripravené, prinášame vám pár overených receptov z Oresi tímu. Medovníčky poznajú a milujú malí aj veľkí. Počuli ste však aj o čokoládovej saláme či tradičných vínnych klobásach?

Rýchle medovníky od Evičky

Tento overený recept máme od našej marketingovej manažérky Evičky Szakálovej, ktorá ho pripravuje už roky.

 

Budeme potrebovať:

  • 500 g hladkej múky
  • 250 g práškového cukru
  • 1 kypriaci prášok
  • 1 PL masla alebo masti
  • 2 – 3 vajíčka
  • 1 dcl mlieka
  • 3 PL včelieho medu
  • 1 PL citrónovej kôry
  • 1 perníkové korenie

Postup:

Do väčšej misy preosejeme múku a kypriaci prášok. Pridáme vajcia, cukor, korenie a citrónovú kôru. Rozpustíme med a maslo (prípadne masť) v mlieku. Ingrediencie zmiešame a vymiesime lepkavé cesto. Ak je lepkavé príliš, pridáme trocha múky. Plech vymastíme a posypeme múkou alebo použijeme papier na pečenie, prípadne tvrdý včelí vosk.

 

Inováciou receptu je použitie včelieho vosku na potretie predhriateho plechu. „S tým prišla moja sestra, s ktorou máme tradíciu pečenia medovníkov už niekoľko rokov,“ spomína Evka.

 

Cesto rozdelíme na polovice alebo štvrtky. Na múkou posypanej doske vyvaľkáme valčekom plát hrubý ca 0,5 cm. My máme radi veľké a hrubšie medovníky, do ktorých sa dá poriadne zahryznúť, preto vaľkám cesto na 0,5 až 1 cm hrúbku. Vykrojíme medovníky. Ukladáme ich na plech ca 1 – 2 cm od seba, aby sa pri pečení nespojili, a potrieme ich vajíčkom. Plech vložíme do rúry vopred vyhriatej na 160 °C. Po vychladnutí ozdobíme vyšľahaným bielkom s práškovým cukrom, môžeme tiež použiť potravinársku farbu alebo čokoládovú polevu.

Tip od Evky:

Zarábam rovno dvojitú dávku, polovicu cesta si hneď odložím do mrazničky a ak sa medovníčky pojedia ešte pred Štedrým dňom, príprava ďalšej várky je jednoduchšia 🙂

 

Čokoládová saláma Mišky Kickovej

Milovníci sladkého, držte sa, máme pre vás skvelý ruský recept od svokry známej moderátorky Mišky Kickovej, ktorá si tohtoročné sviatky užíva v novej Oresi kuchyni.

cokoladova salama

Budeme potrebovať:

  • 1 pohár kryštálového cukru
  • 2 polievkové lyžice kakaa
  • 150 g masla
  • 250 g vlašských orechov
  • 200 g keksov
  • 1 vajce
  • 1 polievková lyžica vodky alebo rumu (podľa toho, čo máte radšej)

Postup:

Keksíky a orechy si nakrájame na malé kúsky, zmiešame a pridáme do nich celé vajíčko. Cukor, kakao, rum alebo vodku a maslo si v hrnci zmiešame a privedieme do varu. Keď zmes vrie, prisypeme orechy s keksíkmi a chvíľu miešame. Nachystáme si veľké vrecúško a zmes doň vylejeme. Vrecúško na oboch stranách zaviažeme špagátom, aby tvar pripomínal salámu. Na noc odložíme salámu do chladničky a hotovo!

Tip od Mišky:

Krájajte ju pokojne aj s tým vrecúškom a odkrojený kúsok len odmotáte. Dobrú chuť!

 

 

Vínna klobása od šéfa Oresi

Tradičný vianočný recept na vínnu klobásu pochádza z Čiech a poskytol nám ho konateľ spoločnosti Oresi, pán Ladislav Jelen.

vinna klobasa

Budeme potrebovať:

  • kvalitná vínna klobása
  • zemiaky do šalátu
  • kyslé uhorky
  • šunka (nie údená), najlepšia je mortadella
  • uvarené vajíčka
  • majonéza
  • horčica

Postup:

Klobásu pripravíme v rúre buď zatočením do tvaru niekoľkých slimákov, alebo do veľkého kruhu, ktorý by mal pripomínať slnko. Na papier na pečenie nakvapkáme kvalitný olej, vložíme do predhriatej rúry a pečieme cca 40 minút.

Ako prílohu pripravíme zemiakový šalát. Uvaríme zemiaky šalátového typu, nakrájame na kocky, pridáme majonézu a horčicu podľa chuti, nakrájané kyslé uhorky, šunku, trocha šťavy z uhoriek a natvrdo uvarené pokrájané vajíčka.

Tip od pána Jelena:

Základom je vyhľadať ozaj dobrého poctivého mäsiara, keďže klobása by mala obsahovať kvalitné víno, ideálne rizling rýnsky.

Unikátna premena kuchyne Zuzany Vačkovej
Veselé čaje v kuchyni
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.