rodina v kuchyni

Týždne v domácej karanténe či na home office majú aj svoje výhody. Ženy, ktoré doposiaľ obchádzali kuchyňu oblúkom, sa na radosť ostatnej rodiny premenili na zanietené domáce gazdinky. Srdce domova ešte nikdy nebolo využité osožnejšie.

Na jednej strane nie je jednoduché každý deň premýšľať nad novými receptami, na strane druhej však máme práve teraz jedinečnú príležitosť zapracovať na vyváženosti vlastného stravovania a naučiť sa pracovať v kuchyni efektívne s tým, čo nám chladnička a špajza poskytnú. Zatiaľ čo doteraz išlo skôr o záležitosť životného štýlu, dnes skutočnosti nabrali nový rozmer a my riešime otázku správania sa v karanténe.

Na to, aby pravidelné varenie nebolo pre vás nočnou morou, ale príjemne stráveným časom s blízkymi počas karantény, potrebujete tri veci:

Vyvážená strava má zelenú!

Odborníci na výživové poradenstvo sa zhodujú, že pri obmedzenom pohybe je potrebné obzvlášť dbať na to, aby bola každodenná strava vyvážená a plnohodnotná. Netreba mať z toho obavy. Každý z nás má doma potraviny, ktoré obsahujú cenné živiny. Dnes si radšej prejdite všetky domáce zásoby, z ktorých budete jednoducho, ľahko, zdravo a chutne čarovať na tanieri počas nasledujúcich dní, ktoré sa budú niesť v duchu Veľkej noci.

deti v kuchyni

Čo by ste mali zaradiť do jedálnička?

Základnou zložkou karanténnej stravy aj počas veľkonočných sviatkov by mala byť zelenina. Ideálna je čerstvá, ktorú si vieme aj naďalej bez problémov zadovážiť, striedať ju, samozrejme, môžeme aj s mrazenou, ak nie je iná možnosť. Ak ste však skalní mäsožravci, nebojte sa, aj vy si počas týchto dní prídete na svoje. Mäso by ste však mali jesť maximálne trikrát do týždňa, vhodné je obmieňať ho s rybou. Z príloh je na výber ryža, proso, quinoa, amarant, bulgur, kuskus či zemiaky. V jedálničku nesmie chýbať ani chutný vývar, prípadne rôzne zeleninové polievky, ktorých je naozaj neúrekom.  A čo najdôležitejšie jedlo dňa – raňajky? Ráno treba začať s plným priehrštím energie, ako sú cereálie, ovocie či mliečne výrobky.

nákupná taška

A to najlepšie na koniec! Pripravili sme si pre vás zopár tipov na tradičné veľkonočné recepty. Vyskúšajte 3 naše najobľúbenejšie!

Tradičný recept starej mamy: veľkonočná hrudka

Suroviny:

  • 1 l mlieka
  • 10 vajíčok
  • štipka soli
  • 1 PL cukru

Príprava:

2 dcl mlieka odlejeme do osobitnej misky, zvyšok spolu s lyžicou cukru a štipkou soli dáme do hrnca a necháme povariť. Do misky s mliekom pridáme vajíčka, ktoré rozmiešame. Keď začne mlieko v hrnci vrieť, vlejeme doň zmes z misky a za stáleho miešania varíme ďalej na miernom ohni, kým sa nezačnú tvoriť hrudky. Následne všetko scedíme cez gázu či novú textilnú utierku a zaviažeme šnúrkou. Necháme voľne visieť a odkvapkať, až kým hrudka nevychladne. Skladujeme v chladničke.

veľkonočná hrudka

Sviatočná zeleninová polievka: mrkva a zázvor v hlavnej úlohe

Suroviny:

  • 2 polievkové lyžice masla alebo olivového oleja
  • 2 malé cibule
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 cm odrezaného čerstvého zázvoru
  • 750 g mrkvy
  • 1 l vývaru
  • 1 ČL mletej rasce
  • šťava z jedného citróna
  • 250 ml smotany alebo hustého kokosového mlieka
  • štipka soli a čierneho korenia

Príprava:

Na panvici si roztopíme kúsok masla alebo zahrejeme olivový olej. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľku a zázvor. Samostatne zatiaľ v litri vývaru uvaríme všetku mrkvu, ktorú sme nakrájali na kolieska. Pridáme korenie a varíme, pokiaľ nebude mrkva mäkká – približne polhodinu. Pred koncom pridáme osmažený zázvor a cibuľku. Na záver všetko spolu rozmixujeme a dochutíme soľou, pretlačeným cesnakom, rascou, citrónovou šťavou a smotanou. Necháme prejsť varom.

mrkvová polievka

Šalát na štíhlu líniu: (ne)tradičný zemiakový s olivami

Suroviny:

  • 250 g mladých zemiakov
  • 100 g čerstvej cukety
  • 50 g olív čiernych alebo zelených
  • 2 strúčiky cesnaku
  • olivový olej podľa chuti
  • 2 polievkové lyžice balsamica
  • rozmarín – ideálne čerstvý
  • soľ a korenie podľa chuti

Príprava:

Začneme tým, že si uvaríme zemiaky. Uvarené ich nakrájame na drobné kocky. Cuketu pripravíme na pare a keď bude mäkká, nakrájame ju nadrobno. V miske si zatiaľ zmiešame balsamico, olivový olej, korenie, soľ, pretlačený cesnak a rozmarín. Vznikne nám zálievka. Na záver zmiešame zemiaky spolu s cuketou a olivami. Polejeme zálievkou a šalát necháme odstáť v chladničke, aby ním prešli všetky chute.

zemiakový šalát

Pekné sviatky a dobrú chuť, milí priatelia!

Pokojné sviatky Veľkej Noci!
V kuchyni počas izolácie - časť druhá!
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.