polievka paštrnák

Emma a Ema Tekelyové

“Polievky sú grunt!” Tento citát sme si požičali od Emmy a Emy Tekelyových – milovníčok polievok, z ktorých sa zdravo žije a dobre chudne.

Pripravili pre vás zvlášť tri skvelé recepty, ktoré si zamilujete aj Vy.

Či už máte polievkovar, alebo varíte v hrnci, pridajte sa k nám polievkomilcom. 

Viete ako zdravo a rýchlo pripraviť polievku? Chýbajú Vám inšpiratívne recepty a prehľadné informácie o tých najdôležitejších surovinách? Potom prišiel ten správny čas jesenný čas na polievkový novembrový týždeň. Prečítajte si presný a jednoduchý spôsob, ako na to. Ako? S týmito receptami a čarom kuchýň Oresi môžete začať variť ihneď!

 

 

 

RECEPT 1: Paštrnáková polievka

Pašternák, tak ako petržlen, podporuje spaľovanie podkožného tuku. Prečisťuje obličky a močové cesty, zlepšuje trávenie aj funkciu pečene, ktorá štiepi tuky. Slovom, očista dočista. 

polievka paštrnák

SUROVINY NA 4 PORCIE

  • 500g paštrnáka
  • 2 šalotky
  • 300 g masla, napríklad BILLA maslo
  • 1liter zeleninového vývaru
  • soľ a čierne korenie
  • bylinkové pesto a la salsa verde na ozdobu (na hladšiu pastu rozmixujeme kešu, vlašské orechy, petržlenovú vňať, bazalku, soľ, parmezán a strúčik cesnaku)

1,Paštrnák očistíme a nakrájame na centimetrové kúsky. Šalotku ošúpeme a nakrájame na drobno.

2,V hlbšom a vyššom hrnci roztopíme maslo, pridáme paštrnák, šalotku a pomaly necháme konfitovať na miernom ohni, kým paštrnák nezmäkne. Podstatou konfitovania je pomalé varenie pri nízkej teplote.

3,Uvarený paštrnák rozmixujeme s vývarom do hladka. Dosolíme, dokoreníme a podávame so zeleným pestom.

 

⇒EXTRA TIP

Keďže pašternák má veľmi nízky obsah tuku, na konfitovanie používame maslo, ktoré dodá polievke krémovú chuť.

———————————————————————————————————————-

 

RECEPT 2: Hokkaidová polievka

Krásna oranžová zelenina má maslovú chuť, málo kalórií a kopec vitamínov. Ak človek potrebuje riešiť cholesterol, odvodnenie, trávenie, vyprázdňovanie a chudnutie, je to doktor na všetky prípady. Navyše zasýti bez výčitiek  a ešte pôsobí proti zlej nálade.

 

SUROVINY NA 4 PORCIE

  • ¼ póru
  • 2 cm čerstvého zázvoru
  • 1 strúčik cesnaku
  • 1 stredne veľké hokkaido
  • 0,5 litra kokosového mlieka
  • 1 liter zeleninového vývaru
  • 1 ČL kurkumy, napríklad Kotányi Kurkuma s citrónovou trávou, zeleným korením & …
  • tymian, čerstvý alebo sušený napríklad Kotányi
  • čili
  • soľ a čierne korenie
  • olivový olej
  • tekvicový olej na ozdobu, napríklad Tekvicový olej BILLA Premium
  • granátové jablko na ozdobu

1,Na oleji orestujeme na kolieska pokrájaný pór, očistený a nastrúhaný zázvor a prelisovaný cesnak. 2,Pridáme umyté, vydlabané a na kocky nakrájané hokkaido (aj so šupkou). Orestujeme a zalejeme kokosovým mliekom a vývarom.

3,Okoreníme, pridáme kurkumu, tymian, čili, osolíme a varíme, kým hokkaido nezmäkne. 4,Rozmixujeme v blenderi alebo ponorným mixérom, dochutíme soľou a korením.

⇒EXTRA TIP:

Polievku podávame ozdobenú kvapkami tekvicového oleja a zrniečkami granátového jablka.

———————————————————————————————————————-

 

RECEPT 3: Hrášková polievka

Hrášok je skutočne nedocenený. Hovorí za neho minimum kalórií a nulový obsah tuku. Okrem vlákniny a kyseliny listovej obsahuje vápnik na chudnutie, zinok, vitamín B na nechty, vlasy a pleť.

 

Hrášková polievkaSUROVINY NA 4 PORCIE

  • 1 cibuľa
  • ½ póru
  • 500 g čerstvého alebo mrazeného hrášku
  • 0,5 litra zeleninového vývaru
  • 200 ml smotany, napríklad Rama Krémová na varenie 7%
  • 2 PL masla
  • soľ a čierne korenie
  • reďkovkové klíčky na ozdobu

1,Cibuľu nakrájame na kocky, pór na kolieska a orestujeme ich v hrnci na roztopenom masle. 2,Prisypeme hrášok, osolíme, okoreníme a zalejeme zeleninovým vývarom. Necháme zovrieť, stíšime teplotu a varíme, kým hrášok nezmäkne. Z polievky si odoberieme bokom časť hrášku na ozdobu.

3,Prilejeme smotanu a polievku rozmixujeme na hladký krém. Dosolíme a dokoreníme podľa chuti. 4,Podávame v miske ozdobenej reďkovkovými klíčkami a kváskovou focacciou na zahryznutie.

 

 

 

 

Viac inšpirácie na chutné a chudnúce polievkové recepty nájdete v knižke: “Polievky, od ktorých sa chudne” a môžete si ju zakúpiť v eshope tu, spolu s darčekovým kupónom na 20 eur na zľavu na polievkovar Beko.

Polievkovar si môžete s týmto kupónom zakúpiť v Oresi štúdiách v cene 99,- € . Kým vy sa venujete tomu, čo potrebujete, polievkovar uvarí za vás teplé a zdravé jedlo, polievky od výmyslu sveta.

 

 

 

Umenie v kuchyni v časoch nezvyklých
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *