Energetické štítky

Pravidlá označovania energetickej triedy spotrebičov sa menia v celej Európskej únii od marca 2021. Cieľom je zjednotiť označovanie, zjednodušiť orientáciu a rozhodovanie spotrebiteľa a vytvoriť priestor na ďalšie inovácie.

Energetické štítky už od svojho zavedenia v roku 1994 pomáhajú spotrebiteľom vyberať výrobky, ktoré spotrebujú menej energie. Podľa prieskumu Eurobarometra 492 až 93 % ľudí vie, čo energetický štítok je, a takmer 80 % ho zohľadňuje pri nákupoch elektrických spotrebičov. V roku 2017 prišla Európska únia s nariadením opätovného zavedenia označovania štítkov od A po G.

Čo sa mení?

Po novom sa na štítkoch zruší znamienko plus (+). Prečo? Pri rozhodovaní o kúpe spotrebiča zákazníci obvykle inklinovali k tým, ktoré mali označenie A+, A++ alebo dokonca A+++. Ostatné triedy spotrebičov ako B až G sa pre ošemetné znamienko stali zastaranými technológiami a vo viacerých prípadoch nevyhovujúcimi.

Znamienko plus teda pri kúpe narobilo skôr zmätok ako pomoc pri rozhodovaní. Základným princípom je, aby zo začiatku neboli v triede A žiadne produkty a v triedach B a C bolo len niekoľko výrobkov, čím vznikne priestor na zaradenie nových, energeticky účinnejších výrobkov, ktoré sú momentálne v štádiu vývoja.

Nové označovanie by sme mohli rozdeliť do troch etáp. V prvej, ktorá sa začne 1. marca, budú musieť zmeniť energetické štítky:

  • umývačky riadu,
  • chladničky,
  • práčky,
  • mrazničky,
  • chladničky na víno,
  • práčky so sušičkou,
  • chladničky s mrazničkou.

V prechodnom období do marca 2021 musia mať všetky dotknuté spotrebiče v kamenných obchodoch aj online oba druhy štítkov – starý aj nový.

„V Oresi vieme, že pre spotrebiteľov môže byť chvíľu mätúce, prečo sú napríklad na umývačke riadu dva štítky, pričom jeden im hovorí, že ide o spotrebič s energetickou triedou A++, kým podľa druhého, nového je to spotrebič s energetickou triedou B,“ hovorí regionálny manažér Oresi. Myslíme si, že na pleciach predajcov je teraz úloha vysvetľovať, že spotrebitelia znamienko plus už na označovaní nenájdu, ale že spotrebiče majú stále rovnakú efektivitu aj spotrebu energie, a dokonca aj sedemročnú záruku. Tento spôsob označovania bude jednotný pre celý trh Európskej únie.

Uvedomujeme si aj to, že zmenu nepocítia len spotrebitelia, ale aj dizajnéri a inštalatéri systémov. Poďme si teda ujasniť, čím sa bude líšiť starý štítok od nového.

  • nové štítky budú mať jednoduchšiu stupnicu
  • štítok bude jazykovo univerzálny pre celý vnútorný trh s 24 úradnými jazykmi
  • budú mať QR kód v pravom hornom rohu, ktorý si spotrebiteľ môže vyhľadať v Európskej databáze výrobkov s energetickým označením – to mu poskytne viac informácií o produkte
  • nové štítky môžu spotrebiteľovi zobraziť aj ikony s informáciami o rozmeroch, hluku alebo spotrebe vody

Druhá fáza označovania sa začne v roku 2025. Pôjde konkrétne o rúry na pečenie, klimatizácie, bubnové sušičky, profesionálne chladiace zariadenia.

Posledná fáza označovania spotrebičov bude v roku 2030. Medzi spotrebičmi budú ohrievače vody, vykurovacie zariadenia, digestory.

Priestor na inovácie

Tvrdíme, že nové označovanie výrobkov má potenciál podporiť energetické úspory v domácnostiach. Náš názor vychádza z faktu, že odkedy sa zaviedlo označovanie domácich spotrebičov štítkami, výrobcovia sa snažia prichádzať s čoraz efektívnejšími a úspornejšími výrobkami. Vedeli ste, že dnes chladnička spotrebuje len štvrtinu elektrickej energie v porovnaní s modelom, ktorý sa vyrábal pred 20 rokmi?

Predpokladáme teda, že nepotrvá dlho a na trh budú umiestnené nové výrobky, ktoré budú mať na nových štítkoch energetickú triedu A. Veď výrobcovia domácich spotrebičov v Európe každoročne investujú až 1,4 miliardy eur do výskumu a vývoja v záujme udržateľnosti, ako aj do vývoja energeticky účinných výrobkov založených na efektívnom využívaní zdrojov!

Sú to dobré správy pre spotrebiteľov, hoci zorientovať sa v širokej ponuke vstavaných spotrebičov je náročné už dnes. Špecializujeme sa teda aj na to, aby sme vedeli odborne poradiť s výberom nielen z pohľadu funkcií spotrebičov a ich energetickej náročnosti, ale aj s ohľadom na ergonómiu kuchyne. Aby bola naozaj miestom pre život.

 

11 tipov pre odbúranie stresu (nielen v kuchyni)
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *