medovy blog

Poznáte to, každý má svoj overený recept. Je to presne ten, ktorý sme si overili a vždy nám vyjde, ale keď nájdeme lepší, tak ten sa stáva tým najlepším overeným receptom. Medovníky sú tu s nami už stáročia, kedysi dávno ako jediné cukrovinky počas roka, dnes ako symbol prichádzajúcich Vianoc. A či ich medovníky zjeme, darujeme, predáme, alebo nimi ozdobujeme vianočnú misu, sprevádza nás vôňa bohatstva nášho domova. 

medovy blog

Dnes už naše deti nepoznajú ten pocit, túžiť po medovníku, môcť si ho kúpiť len na jarmoku, či dostať ho ako vytúžený darček pod stromček, dnes sme obklopení blahobytom, ktoré ľudstvo do našich čias nepoznalo.

Predstava, že ľudia kedysi nemali každý deň sladkosť..

..že nebol cukor, iba med, aby ste mohli vyrobiť sladké pečivo a že deti túžili po medovníku aj niekoľko mesiacov, ma šokovala a tiež realita, že nie všetky deti na svete okúsia medovník vo svojom živote ma bolí a som dnes oveľa vďačnejšia, že si viem medovníky napiecť sama a častokrát z obyčajných surovín z najbližšej Samošky, alebo ak mám čas a chuť s kvalitnými bio domácimi či lokálnymi ingredienciami.

 

medovy blog

medovy blog

Tento overený recept som našla náhodou v časopise v roku 2004 a hoci som vyskúšala viacero receptov a obdivovala medovníky rôznych tvarov a podôb, čítala a počúvala diskusie o pôvode surovín, či najsprávnejšom postupe, môj vnútorný pokoj mi dodáva rituál, keď ten starý recept z časopisu vytiahnem a pripravím toto cesto na rýchle medovníky a rovno medovníky upečiem a ozdobím a hneď sa dajú aj jesť.

Ako a kam pre suroviny

Občas experimentujem s cukrom – používam brezový Xylitol namiesto klasického cukru, výsledok však nie je až taký dokonalý v zmysle hutnosti cesta, o niečo menej sladkú chuť medovníka si takmer nikto nevšimol.

Múka je dnes téma a vyskúšala som rôznych dodávateľov a rôzne druhy múky, najlepšia náhrada za klasickú hladkú múku je pre mňa múka dmBio špaldová T 630, ale nostalgia mi nedá a tento recept je jednoducho dokonalý s klasikou.

Navykla som si na fakt, že aj výber kypriaceho prášku je dôležitý: tie bio bývajú prirodzene bezlepkové, bez fosfátov a iných chemických aditív, vínny kameň je tiež dobrá alternatíva.

Medovníkové korenie si vieme namiešať doma, obsahuje všetko orientálne a voňavé, väčšinou začínajúce na písmeno “k”: klinčeky, kardamón, kvietky anízu (v skratke povedané), ale pokojne si kúpim balíček od overeného výrobcu v potravinách, či namiešané cudzokrajné mixy korenia v dizajnových krabičkách v Yeme.

medovy blog

Inováciou receptu je použitie včelieho vosku na vytretie predohriateho plechu, s tým prišla moja sestra, s ktorou máme tradíciu pečenia medovníkov už desiatku rokov a tvoríme spolu výkonnú továreň na sladkosti a veru, rýchlo sme si tento zvyk osvojili, lebo je to voňavý rituál a paradoxne sme inovovali recept práve týmto starodávny zvykom ošetrenia plechu pred pripečením.

Vajíčka sú najlepšie domáce z voľného výbehu pre akékoľvek pečenie, ale ak ich nemám, použijem tie z obchodu. Mlieko sa dá nahradiť pre tých, ktorým robí starosti. My hoci nie sme milovníci kravského mlieka, vôňa rozpusteného medu v plnotučnom mlieku je proste vôňa mojej starej mamy, našťastie nemáme v rodine alergiu.

medovy blog

Zato v našej rodine bývali pravidlá o uschovávaní medovníkov, kým nezmäknú a pravidlá, kedy sa mohli jesť a pravidlá v akom hrnci sa mohlo mlieko variť.

Tiež existuje milión blogov, videí  a fotiek a úspešných talentovaných medovníkáriek a pernikárov, ale ja aj tak píšem ďalší  medový blog pre všetkých, ktorý túžia po jednoduchom overenom recepte z domácej kuchyne.

 

RÝCHLE MEDOVNÍKY  zoznam surovín

medovy blog

 

500 g hladká múka

250 g práškový cukor

1 ks kypriaci prášok

1 PL masla alebo masti

2-3  ks vajíčka

1 dcl mlieka

3 PL včelieho medu

1 PL citrónovej kôry

1 ks perníkového korenia

 

POSTUP:

  1. Do väčšej misy preosejeme múku a kypriaci prášok. Pridáme vajcia, cukor, korenie a citrónovú kôru. Tí, čo nemusia citrónovú kôru, môžu ju vynechať z receptu.
  2. Rozpustíme med a maslo (prípadne masť) v mlieku. Ingrediencie zmiešame a vymiesime lepkavé cesto. Ak je lepkavé príliš, pridáme trocha múky.
  3. Pripravíme si plech, ktorý vymažeme a posypeme múkou, alebo použijeme pečiaci papier, prípadne tvrdý včelí vosk. Cesto rozdelíme na dve polovice, alebo štvrťky. Na múkou posypanej doske vyvaľkáme valčekom plát hrubý 0,5 cm cca. Ak bude tenšie, môže prihorieť, ak hrubšie, medovníčky sa nafúknu a troška stratia tvar. My máme radi veľké a hrubšie medovníky, do ktorých sa dá poriadne zahryznúť, preto vaľkám cesto na 0,5 až 1 cm hrúbku.
  4. Tiež zarábam rovno dvojitú dávku, polovicu cesta si viete hneď odložiť do mrazničky a ak sa medovníčky pojedia ešte pred Štedrým dňom, príprava ďalšej várky je jednoduchšia 😊
  5. Vykrojíme formičkami medovníky. Toto cesto je veľmi dobre tvárne, dajú sa vykrajovať malinké aj veľké tvary.
  6. Ukladáme na plech medovníky cca 1-2 cm od seba, aby sa pri pečení nespojili a potrieme ich vajíčkom.
  7. Vložíme naplnený plech do rúry, vopred vyhriatej na 160 °.
  8. Nastáva fáza ozdobovanie a tu sa už fantázii medze nekladú. U nás najlepšie fičia medovníky zdobené vyšľahaným vajíčkovým bielkom s práškovým cukrom farbené potravinárskou farbou a posypané rôznymi dekormi, nie moc veľkými. Zdobiť však môžeme aj čokoládovou polevou, mandľami, hrozienkami a orieškami.
  9. Ozdobené medovníky necháme „vysušiť“ a ukladáme ich do uzavretej nádoby – krabice aj s kúskom jabĺčka, ktoré im dodá čerstvosť a vôňu, vydržia tak dlhé týždne najlepšie v tmavej chladnej miestnosti.

 

A či ich zjete, darujte, alebo nimi ozdobujete vianočnú misu, sprevádza vás vôňa bohatstva vášho domova.

 

 

 

 

 

 

 

 

Recepty na novembrové polievky od Emmy a Emy
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *