Extrémne vysoké teploty nás nútia hľadať inovatívne spôsoby, ako sa schladiť. Verte-neverte, dá sa to aj v kuchyni! S našimi tipmi bude táto miestnosť oázou poskytujúcou úľavu, relax a pohodu nielen toto, ale aj nasledujúce letá.

 

Sedliacky rozum hovorí, že na to, aby sme sa mohli v kuchyni ochladiť, by sme v nej nemali zbytočne zvyšovať teplotu, ale teplý vzduch podľa možností vyháňať von, a tiež sa hodí mať poruke niečo, čo schladí a osvieži.

Variť môžete, ale…

… niečo ľahké a hlavne rýchle. V teple nám aj tak nechutia ťažké jedlá. Oveľa lepšiu službu urobia našim telám zeleninové alebo ovocné šaláty a rôzne minútky. Samozrejme, deti potrebujú a väčšina chlapov chce aj niečo varené či pečené. V tom prípade radíme dve veci:

  1. Výkonný digestor, ktorý vyzerá trendy a hlavne dokáže z kuchyne efektívne odsať teplo a vlhkosť, ktoré sa tvoria pri varení. Dôležitý je odťah, najlepšie samostatný priamo do komína alebo iným vývodom von do exteriéru. Teplá para je rovnako intenzívny zdroj tepla ako kozub. Preto je (nielen) v lete v kuchyni neželaná.

  2. Rúru s minimálne trojitým sklom na dvierkach, z ktorej teplo nielenže nesála do miestnosti, ale zároveň chráni pred popálením malých aj veľkých.

Miesto, kde to chladí

Teplota v chladničke by mala byť v lete nastavená na 8 °C, keď má ideálny pomer výkon/spotreba a aj prosecco z nej bude krásne orosené. Osviežujúci letný drink môžete mať hocikedy aj vďaka chladničke s výrobníkom ľadu alebo s pípou na vychladenú vodu.

Tieto vychytávky, ktoré sa nám ešte minulú sezónu zdali tak trochu zbytočné, získavajú na význame. Navyše šetria energiu, pretože keď chcete pohár osviežujúceho nápoja, netreba otvárať dvere chladničky.

Nové kuchyne, nové trendy

Bežnou súčasťou moderných kuchýň – nech sú v akomkoľvek štýle – sa stáva chladnička na víno. Môže byť malá, stredná aj veľká a počas horúceho leta prináša nesporné výhody. Nápoje sú v nej vychladené na optimálnu teplotu – niektoré ju potrebujú nižšiu, než je teplota v chladničke. Víno, prosecco, pivo či radler nezaberajú miesto v chladničke a zároveň sú prehľadne usporiadané. Stačí jeden pohyb a šup, fľaša oroseného bieleho vínka je na stole bez toho, aby sa zbytočne otvárala veľká chladnička, ktorú by tento pohyb stál viac spotrebovanej energie. Vlastne nie chladničku, ale vás, lebo vy platíte účty za elektrinu.

Ventilátor alebo klimatizácia?

Tieto zariadenia poskytujú počas horúcich dní úľavu, ale v kuchyni nie sú až také efektívne. Lepším aj lacnejším riešením je vhodná roleta či žalúzie, ktoré nedovolia slnku, aby sa miestnosť zbytočne prehriala. Vetrať radíme iba ráno a večer, nárazovo a prievanom.

Želáme krásne leto vo vašej kuchyni, nech je horúce iba tým príjemným spôsobom.

Plán novej kuchyne: na čo treba myslieť vopred?
Horúce novinky z nášho sveta kuchýň
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.