Plný smetný kôš je otrava! Pre členov domácnosti preto, lebo ho musia vynášať. A pre našu planétu doslovne. Poznáme však skvelé riešenie – jednoduché a čisté recyklovanie zvyškov potravín z kuchyne. Stačí klik a kuchynský bioodpad sa premení na kvalitný substrát.

Objavili sme šikovného eko pomocníka do kuchyne a nebola to náhoda. Stalo sa to, lebo si dávame záležať, aby boli naše kuchyne skvelým miestom pre život a aby sme život aj životné prostredie chránili. Vďaka tomu sme objavili FoodCycler – malé zariadenie, ktoré vás zbaví odpadu v kuchyni na jeden klik.

Rýchlo a bez červíkov

FoodCycler je recyklátor potravín, ktorý môžete mať zastavaný v kuchynskej skrinke, zásuvke alebo na linke. Nie sú v ňom žiadne živočíchy, ktoré by pomáhali rozpadu potravín – baktérie, červíky, nič. Iba sucho.

Napriek tomu ho môžete plniť zvyškami potravín vrátane kávovej usadeniny, mäsa a kostí. Smetný kôš ostane suchý, ale nepríjemná aróma sa nebude šíriť ani z FoodCyclera, pretože zberná nádoba má nepriedušný uzáver. Keď sa naplní, stlačíte gombík a udeje sa malý zázrak – biologický odpad sa premení na substrát.

Ako recyklácia jedla funguje?

„FoodCycler zvyšky potravín vysuší, rozomelie, sterilizuje a vychladí. Má systém senzorov, ktoré v závislosti od obsahu rozhodujú o trvaní jednotlivých fáz. Týmto procesom sa zásadne urýchli rozklad substrátu v pôde. Po jeho primiešaní do pôdy sa nakazí dobrými baktériami a do troch týždňov sa úplne rozpadne. Kým štandardné kompostovanie prebieha mikrobiologicky a závisí od práce baktérií, čo trvá mesiace, FoodCycler využíva rýchle mechanické a fyziologické procesy,“ vysvetľuje Miroslava Klimantová zo spoločnosti Green Home. Výhodou je aj to, že netreba v kuchyni inštalovať žiadne ďalšie prípojky, stačí fungujúca elektrická zásuvka.

Bez plytvania potravinami

V kuchyniach, kde už FoodCycler majú, sa udiala ešte jedna pozoruhodná vec. Kým na začiatku púšťali proces zhodnotenia odpadu raz za dva dni, postupne frekvencia klesala, pretože si rodinní príslušníci začali všímať, koľko potravín vyhadzujú. Potravinami menej plytvajú a na skládku posielajú podstatne menej odpadu. „Dať zbohom večne plnému a často mokrému smetnému košu je príjemné rovnako ako mať hygienicky čistú domácnosť. Ale tým najkrajším vedľajším produktom používania FoodCyclera v domácnosti je práve predchádzanie vzniku odpadu,“ usmieva sa M. Klimantová z Green Home. A my sa usmievame s ňou. Aktuálne sme si zabezpečili FoodCyclera do nášho Oresi štúdia, lebo veríme, že minimalizovať množstvo odpadu má zmysel. A keď sa to deje v kuchyni, stáva sa ešte lepším miestom pre život!

Umenie v kuchyni v časoch nezvyklých
Sila minimalizmu
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *