Asi sa zhodneme na tom, že kuchyňa je nevyčerpateľným dnom kreativity a nápaditosti v najrôznejších oblastiach života, počnúc jej samotným dizajnovým stvárnením a končiac pri gastronomických dielach menej či viac skúsených kuchárov. Veď to najdôležitejšie je “servírovanie s láskou”. Paleta tém je nepochybne široká! Nuž, poďme na to postupne, po troške. Dnes to bude o kuchynských pracovných doskách!

Výber pracovnej dosky je veľmi dôležitý. Mali by sme zohľadňovať nielen dizajnovú či estetickú stránku, ale aj funkčnú a praktickú rovinu. Ako na to? Predstavíme Vám možnosti súčasného trhu a potom stačí len jediné – rozhodnúť sa pre variant, ktorý Vám vyhovuje najviac :). Pracovné dosky sa najčastejšie vyrábajú v týchto prevedeniach: laminátové, drevené (masívne), z prírodného kameňa, z technického kameňa, z keramiky a rôznych kombinácií kompozitných materiálov (veľakrát pripomínajúce prírodné kamene).

Laminátové pracovné dosky

Asi najrozšírenejšími sú tzv. laminátové pracovné dosky. Dôvod je jednoduchý, patria medzi ekonomicky najprijateľnejšie a sú veľmi odolné proti nárazom, poškriabaniam či oderom. Laminát je druh kompozitného materiálu vyrábaný lisovaním pri vysokých teplotách, najčastejšie ide o vloženie dekoračného papiera medzi dve fólie, ktoré sa následne impregnujú vrstvou vhodnej živice či lepidla. Bežná hrúbka takejto pracovnej dosky je 38mm (nájdu sa i hrubšie), hĺbka 60/90/120 cm, dĺžka 2,05 alebo 4 metre. Spracovaná býva postformingovo (laminát plynule prechádza na hranu dosky a vytvrára kompaktný mierne oblý vzhľad)  alebo s tzv. ABS ukončením (kolmá hrana dosky, ktorú je možné docieliť ostrým rezom a následným opáskovaním v tom istom dekore ako je samotná doska). V kuchynských linkách v tvaroch písmena “L” či “U” (prípadne iných, nie bežných, tvaroch) sa takáto pracovná doska spája tzv. frézovým spojom zabezpečujúcim čo najhlbšiu a najpevnejšiu tesnosť tak, aby i z viditeľného hľadiska išlo o nenápadný detail. Snáď najväčšou slabinou tohto materiálu je vzhľad. Keďže ide o dekoračný papier, úplne reálny 3D vzľad nikdy nedocielime, i keď môžeme povedať, že súčasní výrobcovia ponúkajú vskutku širokú paletu a prepracované vizuálne koncepty. Cena takejto pracovnej dosky začína na sume cca 40 eur/za meter (pri bežnej šírke 60 cm).

Drevené (masívne) pracovné dosky

Drevená pracovná doska ponúka kuchyniam krásu prírodného materiálu, naturálne hrejivý pocit a evokuje dotyk s prírodou. Medzi najvýznamnejšie výhody masívnych pracovných dosiek patrí autentický vzhľad, pri správnom ošetrovaní i vynikajúci hygienický povrch, takmer neobmedzená práca s materiálom (jeho hrúbkou, hĺbkou i šírkou) – tieto pracovné dosky sa vyrábajú na mieru. Najčastejšie druhy dreva používané na výrobu dosiek sú buk a dub (z radu tvrdých drevín). Ako každý prírodný materiál, drevo nevynímajúc, potrebuje pravidelné ošetrovanie (olejovanie) a citlivé zabchádzanie najmä v častiach varnej a umývacej zóny v kuchyni. Medzi nevýhody drevených pracovných dosiek patrí hneď niekoľko skutočností: nížšia až nízka odolnosť proti poškriabaniam a oderom, nižšia schopnosť odolávať potravinovým škvrnám (najmä, ak sa drevo pravidelne neošetruje), citlivosť na vysoké teploty a v neposlednom rade je to i pomerne vysoká cena. Jeden meter masívnej pracovnej dosky začína niekde na sume 200 eur (nižšie ceny sú veľakrát spojené s menšou hrúbkou dreva ako 38 mm, prípadne s tým, že ide o surové neošetrené drevo).

V ďalšej časti o kuchynských pracovných doskách si povieme viac o materiáloch ako prírodný kameň, technický kameň a neopomenieme ani keramiku. Veríme, že aj tieto informácie Vám môžu pomôcť a pri plánovaní novej kuchyne či redesigne tej pôvodnej. Majte ešte pekný deň.

PS – Ak je niečo, čo sme v tejto časti nespomenuli a Vás to zaujíma, pokojne nám napíšte. Radi Vám odpovieme.

 

 

 

 

Kuchyne pre súčasné i budúce generácie alebo pár slov o PEFC certifikácii
O susedoch z piateho poschodia alebo "sľubujem, že Ťa prijímam"
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená.