Druhé adventné prekvapenie si pre Vás pripravila Monika. Je to žena, ktorá sa venuje zdravému životnému štýlu nielen v práci počas tréningov, ktoré sama vedie, ale aj vo svojej kuchyni. Len veľmi ťažko by ste u nej našli tradičné koláče. Svojou fantáziou, skúsenosťami a umom ich mení na zdravé a neobyčajné chuťové bomby. Zoznámili sme sa na jednom crossfit tréningu a napriek tomu, že ja mám teraz menšiu pauzu v cvičení a už dlhšie sme sa nevideli, keď som jej zatelefonovala – veľmi spontánne a s úsmevom povedala “jasné, idem do toho”! Ak by ste sa chceli na jej tvorbu pozrieť bližšie, jej koláče nájdete pod označením “Cakes by Mon”.

Budeme potrebovať

1 hrnček pomletých vlašských orechov (v prípade, že máte v obľube iné, pokojne môžete použiť aj lieskovce či kešu), 1 PL medu (v prípade alergie použite javorový či agávový sirup), 1/2 čajovej lyžičky škorice, 500 g bieleho jogurtu alebo tvarohu, 2PL medu, 1 čajovú lyžicku mletej vanilky, 2 poháre čerstvých jahôd, malín či iného ovocia.

Postup

V mixéri si rozmixujeme orechy, pridáme škoricu a med. Pomocou lyžice vymiešame tuhú hmotu, ktorú použijeme ako základ pre náš nepečený cheesecake. Ide o alternatívu, ktorá je zdavšia, neobsahuje múku ani tuk a plnohodnotne nahradí sušienky.

Hmotu natlačíme do pohárikov a pripravíme si jogurtovú plnku. Jemne vyšľaháme (bez použitia mixéru) jogurt, med a vanilku. Monika použila pravú madagaskarskú vanilku – má s ňou výborné skúsenosti a jej chuť je neopakovateľná.

Podľa toho, v akom ročnom období pripravujeme nepečený koláč – môžeme použiť čerstvé ale i mrazené ovocie.  Ovocné coulis (my sme použili jahody) pripravíme tak, že rozvaríme ovocie, pridáme trošku nerafinovaného trstinového cukru a podlejeme vodou. Na záver prepasírujeme. Postupne vrstvíme do pohárikov v poradí, aké sa nám páči, v množstve na akú máme chuť a v tvaroch, aké sú milé nášmu oku. Nech sa aktuálna chvíľa premení na veselú kreatívnu činnosť.

A zdobenie je ľubovolné. Monika sa rozhodla pre variácie čerstvých jahôd, mletých i celých orechov a kombináciu červeného a bieleho topu. Vytvorila milú vianočnú štvoricu dezertov, ktorá sa úplne hodila k výzdobe v štúdiu Oresi v Žiline. Veď posúďte sami a nezabudnite vyskúšať i ochutnať!

Prajeme krásnu 2. adventnú nedeľu 🙂

 

 

 

Adventné pečenie: Žĺtkové rezy s mandľami a limetkou!
Čím je výnimočná Linea Retta?
0 komentárov

Zanechajte komentár

Chcete sa pripojiť k diskusii?
Neváhajte prispieť!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *